Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα συμμετείχαν στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου 2015 στο Ζωγράφειο Λύκειο. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με ανθρώπους των γραμμάτων (Ε. Καψωμένος, Μ. Χρυσανθόπουλος, Μ. Ιατρού, Γ. Φαρίνου-Μαλαματάρη, Δ. Καργιώτης, Χ. Εξερτζόγλου, Γ. Γεωργής, Λ. Βαρελάς, Φ. Αμπατζοπούλου, Α. Ρασιδάκη), λογοτέχνες (Μ. Δούκα, Θ. Βαλτινό, Π. Μάρκαρη, Θ. Κοροβίνη, Γ. Πάσχο), ηθοποιούς και δημοσιογράφους. |
Η τραγική ζωή και το πολύπλευρο έργο του Γ. Βιζυηνού αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι σύνεδροι ακολούθησαν τον Γ. Βιζυηνό στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης μέχρι τον τραγικό θάνατό του στην Αθήνα. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διαδρομές του Βιζυηνού, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ποίηση και την πεζογραφία του, με τις τεχνικές και τη σημασία των ψυχαναλυτικών και ιδεολογικών ερμηνειών του, τις μορφές της σάτιρας που συναντάμε στο έργο του, τις απόψεις του για τη γλώσσα και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια πολύπλευρη εμπειρία στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός από τη συμμετοχή στο Συνέδριο επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία, παρακολούθησαν τη λειτουργία στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου κάθε χρόνο τέτοια ημέρα τελείται η Γ΄ Ακολουθία των Χαιρετισμών, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, με την παρουσία του Γεν. Πρόξενου κ. Νίκου Ματθιουδάκη. Επισκέφθηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου τελέσθηκε μνημόσυνο στον τάφο του ποιητή Ηλία Τανταλίδη, του πρώτου δασκάλου του Βιζυηνού και τη γραφική Πρίγκηπο, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου αναγνώσθηκαν ποιήματα και πεζά του Γ. Βιζυηνού από εκπροσώπους των μαθητών. Τις αναγνώσεις πλαισίωσε μοναδικά το Μουσικό Σχολείο Βόλου με βυζαντινούς ύμνους. Τέλος, παρακολούθησαν τη μουσική παράσταση του Μουσικού σχολείου Βόλου με θέμα «Η Πόλη της μουσικής και η μουσική της Πόλης» και τη θεατρική παράσταση των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη με τίτλο «Το μόνον της ζωής του ταξίδειον», σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου.
Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση εν πλω στα νερά του Βοσπόρου με θέμα «Εμείς και ο Βιζυηνός», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή. Συμμετείχαν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Πάσχος, ο Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και εκπρόσωποι των μαθητών.
Από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου: Δεδεμάδη Μαρία, Ζορμπαλά Αγγελίνα, Κωνσταντίνου Κατερίνα, Λαγός Βαγγέλης, Μαργέτης Βαγγέλης, Μαυρή Άρτεμις, Παπαδούλη Χριστίνα, Ρηνιώτης Μίλτος, Σωτηροπούλου Μαργαρίτα, Τσόλας Οδυσσέας και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί οι φιλόλογοι, Παπαχρήστου Ελισάβετ και Παπαδόπουλος Σταύρος. Τα Εκπαιδευτήριά μας παρουσίασαν στην έκτη συνεδρία τη θεματική ενότητα «Ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας στο πεζογραφικό έργο του Γ. Βιζυηνού» και ένα βίντεο με τίτλο «Ποίος ήτον ο Γεώργιος Βιζυηνός;». Επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ερατοσθένης Καψωμένος, με τον οποίο η ομάδα συνεργάστηκε κατά την περίοδο της προετοιμασίας της. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι το σχολείο μας συμμετείχε στις απαγγελίες με ένα απόσπασμα από «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού, το οποίο ανέγνωσαν οι μαθητές Λαγός Βαγγέλης και Παπαδούλη Χριστίνα. Τους συνόδευσε με το σαξόφωνο ο μαθητής μας Μίλτος Ρηνιώτης, ο οποίος έπαιξε μία πρωτότυπη μελωδία που συνέθεσε, ειδικά για το Συνέδριο, ο μουσικός κ. Βασίλης Τσαντήλας.
Η ομιλία των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα:
Θέμα: «Ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας στο πεζογραφικό έργο του Γ. Βιζυηνού».
http://www.livemedia.gr/video/143336
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:
vizyinos_program.pdf |