Εμπειρίες Συγκομιδής Καρπών
Το Πρόγραμμα «Εμπειρίες Συγκομιδής Καρπών» αποτελεί ένα παράθυρο ανοιχτών οριζόντων, ένα διευρυμένο πλαίσιο που κινητοποιεί τους μηχανισμούς ανάπτυξης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων κάθε παιδιού. Οι τοποθεσίες που επισκέπτονται οι μαθητές μας αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο με τεράστιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Μέσα από τις δραστηριότητες του Προγράμματος και σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον τα παιδιά μας μαθαίνουν να παρατηρούν, να συλλέγουν πληροφορίες, να αποσαφηνίζουν έννοιες και να αναπτύσσουν μηχανισμούς απαραίτητους για την κατανόηση και την ερμηνεία της οργάνωσης και του τρόπου λειτουργίας της φύσης. Συνειδητοποιούν επίσης την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και ευαισθητοποιούνται προς την κατεύθυνση του σεβασμού και της προστασίας του.
Όλα τα προγράμματα αναπτύσσονται σε δύο ξεχωριστές φάσεις:
Όλα τα προγράμματα αναπτύσσονται σε δύο ξεχωριστές φάσεις:
- Πρώτη φάση: Εκπαιδευτική πράξη. Μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες και εφαρμογές κατανεμημένες ανά επιστημονικό πεδίο (λογοτεχνικά κείμενα, μύθοι, παραδόσεις, γεωγραφική εξάπλωση της συγκεκριμένης καλλιέργειας, προβλήματα μαθηματικών) τα παιδιά συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων σε σχέση με το εξεταζόμενο θέμα.
- Δεύτερη φάση: Αυτοψία (πορτοκαλεώνα, αμπελιού, ελαιώνα, καστανοδάσους). Οι μαθητές βιώνουν την εμπειρία της συγκομιδής, έρχονται σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον και μυούνται στην παρατήρηση και την επεξεργασία δεδομένων.
Τα ανανεωμένα προγράμματα συγκομιδής καρπών (εκπαιδευτικό υλικό και δράσεις) σχεδιάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς των Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων Δημοτικού, τις δασκάλες του Αγγλικού τμήματος του Δημοτικού, τις δασκάλες του Γαλλικού και του Γερμανικού Τμήματος, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και τη Γραμματεία Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα.