H Σμύρνη, το φευγιό για την Αθήνα, η ποίηση, η διχασμένη του καρδιά, η πολιτική, η Κύπρος που λάτρεψε, ο Θεόφιλος και ο Μακρυγιάννης, η μουσική, η Μαρώ, ο γυρισμός του ξενιτεμένου, ο ελληνισμός στον οποίον πίστεψε τόσο πολύ. Για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα είχαμε την τύχη και τη χαρά να ακούσουμε προχθές από την Μαρία Χούκλη στο σχολείο μας, τη δημοσιογράφο που κοσμεί τα ΜΜΕ με το ήθος και την ευγένειά της. |
«Καλωσορίζω εκ μέρους της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του Σχολείου τη δημοσιογράφο κα Μαρία Χούκλη, που στη μακρά πορεία της στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση ξεχωρίζει για το ήθος και την ευγένειά της. Σε περιόδους, επιτρέψτε μου τον όρο, τηλεοπτικής ανθρωποφαγίας, εξέπεμπε έναν διαφορετικό λόγο, τιμώντας το δημοσιογραφικό της λειτούργημα και δημιουργώντας τη δική της σχολή. Σε περιόδους αξιακής και μιντιακής κρίσης, που τα ριάλιτις και η «δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας» άρχισαν να εισέρχονται στο τηλεοπτικό σκηνικό, η ίδια κόντρα στο ρεύμα των καιρών παρουσίαζε την εκπομπή για βιβλία «Για μια θέση στο ράφι» και την εκπομπή «Ομιλείτε ελληνικά» για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Σήμερα, όμως βρίσκεται εδώ και με τη συγγραφική της ιδιότητα, με αφορμή την έκδοση του πρώτου της βιβλίου «Καλημέρα σας, κύριε Σεφέρη». Στο βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου διάβασαν οι μαθητές μας στην τάξη, η δημοσιογράφος παίρνει μια φανταστική συνέντευξη από τον νομπελίστα ποιητή. Η πρώτη της επαφή με τον Σεφέρη στο σχολείο της. «Ο πρώτος Σεφέρης ήταν δώρο. Το σχολείο μου, μαζί με το απολυτήριο Λυκείου, μου είχε χαρίσει έναν τόμο με όλα τα ποιήματα. Με μπλε υφασμάτινο εξώφυλλο, δεμένο με κλωστές. Το έχω ακόμη, είναι λίγο διαλυμένο από τις συχνές συναντήσεις μας. [ ] Ο Σεφέρης εκεί, άλλοτε σκοτεινός, άλλοτε ευανάγνωστος διέτρεχε τα χρόνια, πιο πολύ στα δύσκολα, πιο αραιά στα εύκολα, σύντροφος στα κουπιά».
Βρίσκεται εδώ όμως και ως πηγή έμπνευσης των δικών μας μαθητών. Με αφορμή το δικό της βιβλίο γεννήθηκε η ιδέα στους φιλολόγους του Σχολείου κα Άννα Αρεάλη και κο Δημήτρη Κατσορίδα να σχεδιάσουν με τους μαθητές του ομίλου Δημοσιογραφίας και Δημιουργικής Γραφής μια… άλλη φανταστική συνέντευξη με τον έτερο νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη. Για το δημιουργικό πνεύμα με το οποίο ενέπνευσε τους μαθητές μας την ευχαριστούμε και τις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην πορεία της ζωής της».
H Μαρία Χούκλη μοιράστηκε με τους μαθητές του Σχολείου μας τις εμπειρίες της από τη συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη. Ο αγαπημένος ποιητής των εφηβικών της χρόνων ξαναζωντάνεψε στο βιβλίο της με αφορμή το Φεστιβάλ των Φιλίππων και το αφιέρωμά του στο νομπελίστα ποιητή. Η επαφή της με τη λογοτεχνία και ειδικότερα η «δωρικότητα» του Σεφέρη και η «λυρικότητα» του Ελύτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επηρέασαν τη σκέψη της και αποτέλεσαν οδηγό στην πορεία της ζωής της. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξία της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων από τους μαθητές και στη σημασία της ευρύτερης καλλιέργειας του ανθρώπου, εθνικής και οικουμενικής, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Τέλος, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών για τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τη μακρά δημοσιογραφική της παρουσία και για το πέρασμά της από τη δικηγορία και τον νομικό κόσμο στον χώρο της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.