Τόση δυνατή επομένως είναι η επίδραση που έχει το παιδικό βιβλίο στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού. Το παιδί προσδένετε στο άρμα του πρωταγωνιστή της ιστορίας, γίνεται ένα με την πλοκή κι αισθάνεται ότι όση ώρα διαβάζει και παρακολουθεί την εξέλιξη του παραμυθιού είναι σαν να συμμετέχει ενεργά σε αυτό. Εκείνη την ώρα το παιδί ονειρεύεται, μεταπηδά στον μαγικό κόσμο της φαντασίας όπου ακόμη και τα πιο απίθανα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Εκεί όπου το δυνατό δίνει περιθώριο στο αδύνατο!
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αυτό ακριβώς εκμεταλλευόταν στις ιστορίες του, το απέραντο σύμπαν της φαντασίας, όπου όλα ακόμη κι οι πιο κρυφοί πόθοι μπορούν να πραγματοποιηθούν. Κατά κάποιον τρόπο στηλίτευε και συνόψιζε μέσα στις παιδικές ιστορίες που συνέγραφε κοινωνικά φαινόμενα και κοινωνικές αδικίες της εποχής καθώς και τις ελπίδες του για έναν άλλο καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο, πιο αισιόδοξο και πιο ιδανικό για όλους!
Διότι ας αναλογιστούμε πώς άραγε θα ήταν ο σημερινός κόσμος, η σύγχρονη κοινωνία, αν στο διάβα των αιώνων δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που να σκεφτούν πέρα από τα όρια των πεπραγμένων, αν δεν υπήρχαν ορισμένα άτομα να οραματιστούν κάτι καλύτερο για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.
Τέτοια είναι η δύναμη της φαντασίας! Ιδίως όταν αξιοποιείται και διοχετεύεται με τόση δημιουργικότητα όπως έκανε ο σπουδαίος Δανός συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Όπως είχε πει κι ο διάσημος νομπελίστας φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν «η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση».
Η σημερινή λοιπόν ημέρα είναι μια ευκαιρία για τον καθένα μας αλλά κι ειδικά για το κάθε παιδί ξεχωριστά να ξεχυθεί στον κόσμο της φαντασίας, στον κόσμο των παραμυθιών, να ονειρευτεί και να γίνει πρωταγωνιστής στο δικό του παραμύθι, γιατί «Τα παραμύθια είναι περήφανα. Έρχονται μόνο όταν τους αρέσει …».
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ, εκπαιδευτικού