Την έναρξη των εργασιών του Μαθητικού Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την απαγγελία του ποιήματος «Στροφή» του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. Ο Παναγιότατος τόνισε ότι η αναφορά στον συγκεκριμένο λογοτέχνη είναι επίκαιρη και μπορεί να προσφέρει διδάγματα ζωής, ακόμη και για την παρούσα θρυλούμενη κρίση, «διότι έζησε σε μια τραγική περίοδο και βίωσε την φρίκη δύο Παγκοσμίων πολέμων». Ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο αποτέλεσε η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η οποία μίλησε με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης, όπως τον γνώρισα» και παραχώρησε για το συνέδριο αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι εισηγητές παρουσίασαν την προσωπικότητα και το έργο του Γ. Σεφέρη. Αποσπάσματα έργων του ποιητή απήγγειλαν σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών στη βραδιά ποίησης που διοργανώθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, την 21η Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια πολύπλευρη εμπειρία στην Κωνσταντινούπολη που περιελάμβανε -εκτός από τη συμμετοχή στο Συνέδριο- και επίσκεψη στην Αγία Σοφία και στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επίσκεψη στους τόπους που επισκεπτόταν ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Μονή Παντοκράτορος) και φιλοξενία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας από το Γενικό Πρόξενο κ. Ν. Ματθιουδάκη.
Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση εν πλω στα νερά του Βοσπόρου με θέμα «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη», με συντονιστή το δημοσιογράφο Μ. Πιμπλή. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των μαθητών καθώς και ο κορυφαίος νεοελληνιστής καθηγητής της Οξφόρδης Peter Mackridge.
Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν: Κορωναίος Κυριάκος, Κορωναίος Χριστόφορος, Μιχαλοπούλου Φωτεινή, Μουρογιάννης Κωνσταντίνος, Παντελίδου Μαρία, Σπυροπούλου Ζωή, Συρρής Θράσος, Τσίτγουντ Ευάγγελος, Φρούστη Ίλια και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί οι φιλόλογοι, Ελισάβετ Παπαχρήστου και Σταύρος Παπαδόπουλος. Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα παρουσίασαν στην έβδομη συνεδρία τη θεματική ενότητα «Χαρακτηριστικοί κώδικες στην ποίηση του Σεφέρη» και ένα βίντεο με τίτλο «Ευτυχισμένος που έκανα το ταξίδι του Οδυσσέα». Επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου για το Σχολείο μας ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ερατοσθένης Καψωμένος, με τον οποίο η ομάδα συνεργάστηκε κατά την περίοδο της προετοιμασίας της.
Δείτε το βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές
Δείτε την εισήγηση των μαθητών μας