«Η ιστορία των πόλεων είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα από τη μορφή που διατηρεί κάθε πόλη, διαβάζεις τις αξίες, την παράδοση, τον πολιτισμό που τη δημιούργησε, τα κίνητρα των ανθρώπων, τον σεβασμό ή την ασέβεια, το θάρρος ή τον εγωισμό αυτών που την κατοικούν ή την κατοίκησαν». Α. Προβελέγγιος |
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, με ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, οι μαθητές στόχευσαν να ζωντανέψουν την αθηναϊκή ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα αλλά και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, μέχρι δηλαδή την εποχή που η Αθήνα αλλάζει οριστικά φυσιογνωμία, με τη μεταπολεμική άναρχη ανοικοδόμηση και την καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της νεοκλασικής της κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές κάθε τμήματος είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικές παρουσιάσεις εστιασμένες στα χαρακτηριστικά κτίρια του κέντρου της πόλης, ανακαλώντας μνήμες και βιώματα μιας ξεχασμένης και παρεξηγημένης πόλης.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σε μια «διαφορετική βόλτα», αναζήτησαν τις ιδιαίτερες ομορφιές μιας άλλης Αθήνας, ξεναγούμενοι σε περιοχές που σε πείσμα των καιρών επιμένουν να διατηρούν την ιδιαιτερότητά τους. Με βασικούς σταθμούς την πλατεία Συντάγματος, το Ιλίου Μέλαθρον, το Οφθαλμιατρείο, την τριλογία των Χάνσεν (Πανεπιστήμιο – Βιβλιοθήκη - Ακαδημία), την πλατεία Κοραή, την πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Κολοκοτρώνη, ανάγνωσαν τα σχέδια των αρχιτεκτόνων της εποχής, φώτισαν την καθημερινή ζωή της πόλης, προσέγγισαν τη διαχρονική διάσταση του ελληνισμού και την αλληλεπίδρασή του με τους άλλους πολιτισμούς.