- Δροσοβόλου πνευματικής εγρήγορσης
- Ανατροφοδοτούμενου εμπλουτισμού των γνώσεων
- Ανάπτυξης του προφορικού και γραπτού λόγου και της ικανότητας κατανόησης κειμένων
Τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ διαμορφώνουν τα προγράμματά τους με βάση την εκπαιδευτική φιλοσοφία: «Διαπαιδαγωγούμε τον ελεύθερο Έλληνα των ανοιχτών ευρωπαϊκών και οικουμενικών οριζόντων. Τη φιλοσοφία αυτή την έχουμε ενστερνιστεί τόσο οι διδάσκοντες όσο οι μαθητές μας και γονείς τους. Γι’ αυτό διακηρύττουμε ότι είμαστε: «Σχολείο με Ελληνοκεντρική δυναμική, ευρωπαϊκή διάσταση και παγκόσμια προοπτική…Πιστεύω βαθιά ότι με τις ιδέες και τις προτάσεις όλων μας θα κρατήσουμε αναμμένες όχι μόνο τη δάδα των Βιβλιοδρομιών, αλλά και τις δάδες όλων των Προγραμμάτων με τα οποία γινόμαστε οργοτόμοι, φυτευτές και ανιχνευτές του μέλλοντος των παιδιών μας. Έτσι μόνο θα δικαιώσουμε τον Νικηφόρο Βρεττάκο που λέει: «Γίνεται κάποια στιγμή να καλύπτει ο ένας άνθρωπος τον άλλο με φως. Είναι το βλέμμα της αγάπης στο άπειρο».
Η Νίκη Κεραμέως, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, δεν μπόρεσε να παραστεί αλλά μας έστειλε χαιρετισμό.
“Με ιδιαίτερη χαρά σάς απευθύνω τον παρόντα χαιρετισμό, δυστυχώς όχι διά ζώσης όπως πέρυσι και όπως θα επιθυμούσα και φέτος, κατά την έναρξη της τελετής βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον 20ο διαγωνισμό ανάγνωσης παιδικού βιβλίου «Βιβλιοδρομίες 2018». Ο επιτυχημένος αυτός θεσμός, που συμπλήρωσε αισίως δύο δεκαετίες εμφύσησης της αγάπης για το παιδικό βιβλίο, καλλιεργεί στους μαθητές, παράλληλα, τα λεγόμενα «soft skills» ή ήπιες δεξιότητες, που έχουν αναδειχθεί σε καίρια εφόδια για τους αυριανούς πολίτες: τη συνεργατικότητα, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την ευγενή άμιλλα. Επιπλέον, οι νέοι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με σημαντικά έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς, διευρύνοντας τους ορίζοντες και τις εμπειρίες τους, εμπλουτίζοντας τη γλώσσα και τις ιδέες τους.
Για άλλη μία χρονιά, θερμά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια όλων σας και καλή συνέχεια στις Βιβλιοδρομίες. Για εμάς, η Παιδεία συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα μας."
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου «ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2018», ενός θεσμού που διοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ και υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας καις Κύπρου, την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, τα Ιδρύματα: Ευγενίδου, Μιχάλη Κακογιάννη, Μείζονος Ελληνισμού και Αικατερίνης Λασκαρίδη, και από την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το κορυφαίο πανελλήνιο πρόγραμμα Μαθητικής Φιλαναγνωσίας ενισχύουν πολύπλευρα και οι ευγενικοί Χορηγοί μας από τους κύκλους του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, του πολιτισμού και των εκδόσεων.
Ο χρυσός χορηγός μας, η Εθνική Ασφαλιστική, η επιθεώρηση του κ. Γεωργίου Φουφόπουλου
To διαδικτυακό κανάλι LIVEMEDIA το οποίο μεταδίδει ζωντανά τη γιορτινή μας εικόνα, στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο
- η AEGEAN
- H BLUE STAR FERRIES
- H HERTZ
- Το φιλόξενο ξενοδοχείο ELECTRA METROPOLIS
- To σωματείο ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
- Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας
- Ο Σύλλογος αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα
- To Mουσείο Αυτοκινήτου
- Οι εκδόσεις:
Επίσης, υποστηρίζουν την προσπάθειά μας οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα και Σκαι, οι εφημερίδες Έθνος, Ναυτεμπορική και ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, το περιοδικό Επίκαιρα, ο διαδικτυακός εκπαιδευτικός ιστότοπος ALFAVITA , η διαδικτυακή εφημερίδα PRESSPUBLICA, το ειδησεογραφικό ΝΟΥ ΠΟΥ, τα περιοδικά Ασφαλιστικό και Ινσουρανς Ντειλι Νιούζ.
Ιδιαίτερη μνεία και θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε προς όλους τους εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, προς τους γονείς και τους μαθητές από Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία, που αδιαλείπτως και ασμένως, εμπιστεύονται και αγκαλιάζουν τον Διαγωνισμό μας.
Κάνοντας έναν απολογισμό των ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΩΝ:
- Διανύουμε τον 21ο χρόνο ευδόκιμης πορείας,
- Ετησίως, αριθμούν σταθερά περίπου 4.000 μαθητικές συμμετοχές,
- Λειτουργούν πάνω από 20 διαφορετικά εξεταστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο
- Εφέτος είχαμε 80 βιβλιοδρόμους από Βουπερταλ και Ντισελντορφ στη Γερμανία. Τέσσερα από αυτά τα παιδιά με την καθηγήτριά του Αλεξία Μυριούνη παρέστησαν στην τελετή και παρέλαβαν τα βραβεία τους.
- Όλα αυτά τα χρόνια κοντά 40.000 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού μυήθηκαν στη μαγεία της Λογοτεχνίας και της ανάγνωσης
- Τα παιδιά έχουν διαβάσει περισσότερους από 320 διαφορετικούς τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων.
- Έχουν επιδοθεί πάνω από 2500 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις
Το ερώτημα «γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία» νομίζω ότι καθένας από εμάς εδώ απόψε μπορεί να το απαντήσει.
Η λογοτεχνία, ως μορφή τέχνης, μεταπλάθει την αντικειμενική πραγματικότητα προσδίδοντάς της αισθητική αξία. Απόρροιά της η συγκίνηση που προκαλεί, πρωταρχικό γνώρισμα της λειτουργίας της τέχνης του λόγου. Το έργο κάθε λογοτέχνη αντανακλά, δημιουργικά, έναν ολόκληρο κόσμο ιδεών και πεποιθήσεων, που ενώνουν το συγγραφέα με την εποχή του ή τον αντιπαραθέτουν σ' αυτήν. Επίσης, η λογοτεχνία αντιστέκεται σε κάθε εποχή, γιατί δημιουργεί μια δική της επικαιρότητα μέσα από την οποία προσπαθεί να «διορθώσει» τον κόσμο της πραγματικότητας. Η ιστορία και η λογοτεχνία είναι οι μεγάλοι αφηγητές του κόσμου. Η αναγνωστική απόλαυση μας οδηγεί στην «αποφασιστική συνάντηση» με την αμφιβολία, το καλό γούστο, τη φαντασία, την έμπνευση, το όνειρο, την ουτοπία.
Την τίμησαν ιδιαίτερα, δυο ευρυμαθείς και με διοικητικές ικανότητες συνάδελφοι, δύο φιλοπρόοδοι εργάτες της Παιδείας και του Πολιτισμού από την μεγαλόνησο Κύπρο, οι αγαπημένοι μας φίλοι, ο Χρίστος Χατζηαθανασίου, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και η Δήμητρα Μέσσιου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου. Στα πρόσωπά τους αναγνωρίζουμε την ολόπλευρη υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς της Κύπρου οι οποίοι αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τις Βιβλιοδρομίες. Είμαστε ευγνώμονες για την πνευματική συμπόρευση και την υποδειγματική ευαισθησία τους στα θέματα του βιβλίου και του Πολιτισμού.
Πριν από ένα χρόνο γνωρίσαμε τον μικρό Αϊσά που ταξίδευε από τις ακτές της Αφρικής μέσα σ’ ένα πειρατικό πλοίο για να πουληθεί σκλάβος στα παλάτια της Κνωσού. Από τα μαγειρεία όπου ζούσε, έμαθε την αλήθεια για τον βασιλιά Μίνωα και τη βασιλική οικογένεια και ονειρεύτηκε κάτω από το αστερόδεντρο. Για «Το Σκλαβάκι της Κνωσού», μας μίλησε η συγγραφέας του Ελένη Κατσαμά.
Πέρυσι ακολουθήσαμε τα ίχνη των Ιωαννιτών Ιπποτών, από τη Μάλτα στην Κύπρο κι από κει στη Ρόδο, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε «Το χαμένο χειρόγραφο». Για το βιβλίο μας μίλησε ο Χρήστος Δημόπουλος.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της δασκάλας του 3ου Δημοτικού Αλίμου Βασιλικής Σούπου, η οποία έχει καθιερώσει ιεροτελεστικά τον θεσμό εδώ και πολλά χρόνια στην τάξη της. Την παρουσίαση της τελετής βράβευσης έκανε η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Μαρία Παπαθανασίου. Η βραδιά έκλεισε με ευχαριστίες και την ευχή να ξανα-συνοδοιπορήσουμε αναγνωστικά και στις «Βιβλιοδρομίες του 2019», που προκηρύχθηκαν και θα διεξαχθούν στις 10 Μαίου 2019. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, geitonas.edu.gr .
Για τις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2019 επιλέχθηκε η θεματική ενότητα «Στα ίχνη του μυστηρίου…» προκειμένου η ατομική και ομαδική συμμετοχή, να οδηγήσει τους μικρούς βιβλιοδρόμους σε δημιουργικές περιπέτειες, σε πολλαπλά ευεργετικές περιπλανήσεις γνώσης και φαντασίας, όπου θα ανακαλύψουν αλήθειες και θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.