O Σταύρος Κατσανέβας, κορυφαίος Φυσικός σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VII -Denis-Diderot, όπου είναι διευθυντής του εργαστηρίου Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας (APC). Είναι επίσης υπεύθυνος της οργάνωσης της Σχολής «Sciences Exactes et Technologie» που συγκεντρώνει 4 Πανεπιστήμια και 4 μεγάλα ιδρύματα του Παρισιού. Είναι, τέλος, συνδιευθυντής του διεπιστημονικού εργαστηρίου αριστείας UnivEarths (Αστροφυσική-Γεωφυσική). Διετέλεσε πρόεδρος (2012-2015) της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής (ApPEC), η οποία συντονίζει τη δράση των εθνικών Ευρωπαικών οργανισμών έρευνας πάνω στον τομέα της Αστροσωματιδιακής Φυσικής, και υποδιευθυντής (2002-2012) του Εθνικού Ινστιτούτου Σωματιδίων και Πυρηνικής Φυσικής (IN2P3/CNRS). Έχει διατελέσει, επίσης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας (EGO) στην Ιταλία, και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Παρατηρητηρίου Κοσμικών Ακτίνων Υψηλής Ενέργειας Auger στην Αργεντινή. Είναι μεταξύ των ιδρυτών και κύριων ερευνητών του Ινστιτούτου Φυσικής και Μαθηματικών του Σύμπαντος στο Τόκιο.
Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις με θέματα σχετικά με τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων και την αστροσωματιδιακή φυσική, πολυάριθμες παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και διαλέξεις για το ευρύ κοινό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του σχετικά με την υπερσυμμετρία και το 2011 με το τίτλο «Chevalier de l’Ordre National du Merite» για τη συνεισφορά του στη θεσμική εδραίωση της Αστροσωματιδιακής Φυσικής.
Εκτός των άλλων, ενδιαφέρεται για τις σχέσεις τέχνης και επιστήμης. Έτσι, είναι μέλος της επιτροπής προσανατολισμού του Ιδρύματος Daniel & Nina Carasso, που χρηματοδοτεί δράσεις στα σύνορα τέχνης και επιστήμης, και έχει δημοσιεύσει δοκίμια για καλλιτεχνικές εκθέσεις και δρώμενα, όπως και για φιλοσοφικές εκδόσεις.
Παρακαλούνται όσοι γονείς επιθυμούν να παραστούν στην ομιλία, να ενημερώσουν τη Γραμματεία του Γενικού Λυκείου.