Φθινοπωρικά χρώματα και ευωδιές απ’ τα κυκλάμινα του Πενταδάκτυλου, ακαμαντίδες το αρχαίο τους όνομα, άρωμα της ψυχής της Κύπρου, με όλα του τα μηνύματα και τον βαθύ μνησιπήμονα πόνο, για να προσφύγουμε στον ποιητικό λόγο του Σεφέρη, που «στάζει» στο βάθος της ύπαρξής μας, απολαύσαμε σήμερα στο σχολείο μας. Οι μαθητές του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την φιλόλογο και συγγραφέα Μαρία Περατικού - Κοκαράκη, με αφορμή το βιβλίο της «Τα χρόνια με τα κυκλάμινα», από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η βραβευμένη συγγραφέας μας μίλησε για το βιβλίο της, μια απ’ τις πιο λυρικές «αναγνώσεις» της κυπριακής ψυχής, το οποίο χαρακτήρισε «οφειλή προς τη νέα γενιά, που ακούει τα γεγονότα τα ιστορικά τούτου του τόπου και νομίζει πως είναι παραμύθι». |
Η κ. Περατικού - Κοκαράκη τόνισε: «Μ’ αυτά τα αισθήματα και με το κελάρυσμα του νερού απ’ το κεφαλόβρυσο του Καραβά και με το φλοίσβο της θάλασσας της Αμμοχώστου και της Αχεροποιήτου στ’ αυτιά και στην καρδιά της μεγάλωσε η Ελένη, αγναντεύοντας τον Πενταδάκτυλο, κι η φίλη της Ιφιγένεια στο κλειστό απ’ τα βουνά του Τροόδους χωριό της. Η φιλία θα τις ενώσει κι οι μοίρες απ’ τον Πενταδάκτυλο θα τις παρακολουθούν... Όπως κι η λεπτή μυρωδιά των κυκλάμινων στον αγέρα θα τους φέρνει μια μικρή ανάσα….Πολλές φορές στην τάξη, την ώρα που δίδασκα ιστορία, μου ζήτησαν ν’ αφήσω τα τυπικά του βιβλίου και να τους μιλήσω για το ’55, για το ’74. Και το έκανα! Το θεωρούσα μεγάλο χρέος μου κι ας μην ήταν μέσα στην ύλη! Ήταν όμως μέσα στην ύλη του DNA μας, μέσα στην ύλη της γης μας, στα συστατικά του τόπου μας! Έτσι εμπνεύστηκα κι άρχισα να ιστορώ τα γεγονότα... Οφειλή προς τα παιδιά μου! Οφειλή προς τους μαθητές μου! Οφειλή στους παππούδες και στις γιαγιάδες μου, πρόσφυγες από τον Καραβά της Κερύνειας κι απ’ τη Σμύρνη και το Γκιουλ Μπαξέ της Μικράς Ασίας! Οφειλή προς τον πατέρα μου, ο οποίος αγωνίστηκε και λάτρεψε την Ελληνική Ιδέα! Οφειλή σε μας τους ίδιους, που προδομένοι προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να ορθώσουμε αντίσταση. Να μαζέψουμε τα αιμάτινα χώματα της πατρίδας μας και να τη λευτερώσουμε από τον κάθε εισβολέα!»
Η Μαρία Περατικού - Κοκαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της.Μεγάλωνε με τις διηγήσεις της Μικρασιάτισσας στην καταγωγή, Αθηναίας μητέρας της, μαζί με τους μύθους, θρύλους κι αγώνες της Κύπρου. Της άφηναν γεύσεις και μυρωδιές, για να φτιάχνει στη συνέχεια τις δικές της μικρές ιστορίες. Ιστορίες που την ταξίδευαν και της γνώριζαν ανθρώπινες μοίρες, πορείες, αγώνες, αντιστάσεις, προσπάθειες, μόχθους. Από πολύ μικρή συμπέρανε πως κάθε Άνθρωπος κι ένα μοναδικό ταξίδι! Τούτο το ταξίδι την οδήγησε σε φιλολογικές σπουδές στην Αθήνα και στο Σίδνεϊ. Εργάστηκε ως Tutor στο Old Sydney University και στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου.Έχει βραβευθεί αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 2014 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ ως «Άνθρωπος του Πολιτισμού και των Γραμμάτων». Κάνει βιβλιοκριτικές, ομιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών, οι οποίες δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά. Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα ποιητικά έργα Αγυρτείες, Ταναφόρμια, Αυτόμελα, Χάι-Κάι, Ιδιόμελα, Χάι Κου και Τάνκα, Χάι Κου - Σένριου και Ρέγκα, το διήγημα Μνήστρα και το μυθιστόρημα Βαλς με Δεκανίκια.