Στην Αστροχώρα μας ταξίδεψε η Μαριβίτα Γραμματικάκη, η συγγραφέας του βιαστέρι του Γίγαντα", το οποίο αφηγήθηκε παίζονταςκαι βιόλα, στα παιδιά της Α΄και Β΄Μέσα στην περιπλάνηση της μοναξιάς του ο Ασηλάμπα Ντελασύ θα συναντήσει ένα μικρό κορίτσι, κι αυτό με το τραγούδι του θα καταφέρει να λύσει την παρεξήγηση και να αλλάξει για πάντα τη ζωή του γίγαντα. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και την απομόνωση, την προκατάληψη και την απόρριψη, τη μοναξιά και το φόβο, τα όνειρα και την ελπίδα. Μια ιστορία γεμάτη δύναμη και εικόνες που ξυπνούν συναισθήματα. των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και την απομόνωση, την προκατάληψη και την απόρριψη, τη μοναξιά και το φόβο, τα όνειρα και την ελπίδα. Μια ιστορία γεμάτη δύναμη και εικόνες που ξυπνούν συναισθήματα.Ο Ασηλάμπα Ντελασύ είναι ένας γίγαντας ξεχωριστός: είναι καλόψυχος, αγαθός και δεν έλεγε ποτέ όχι σε κανέναν. Όμως όταν άρχισε να πιάνει τα αστέρια που πέφτουν και να τα γυρίζει στον ουρανό, γιατί πίστευε ότι θα σπάσουν, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην άλλοτε ήσυχη Αστροχώρα. Οι άνθρωποι, που φοβήθηκαν ότι οι ευχές τους θα χάνονταν και μαζί τους θα χάνονταν τα όνειρα και οι ελπίδες τους, θύμωσαν και τον έδιωξαν από τη χώρα.
Μέσα στην περιπλάνηση της μοναξιάς του ο Ασηλάμπα Ντελασύ θα συναντήσει ένα μικρό κορίτσι, κι αυτό με το τραγούδι του θα καταφέρει να λύσει την παρεξήγηση και να αλλάξει για πάντα τη ζωή του γίγαντα. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και την απομόνωση, την προκατάληψη και την απόρριψη, τη μοναξιά και το φόβο, τα όνειρα και την ελπίδα. Μια ιστορία γεμάτη δύναμη και εικόνες που ξυπνούν συναισθήματα.
«Από μικρό παιδί, ήμουν πάντα σε μια διαρκή αναμονή. Όλο τον χρόνο περίμενα και ονειρευόμουν τις μέρες των Χριστουγέννων», τονίζει η συγγραφέας.
«Περίμενα να δω τα φώτα τα γιορτινά. Αυτά τα άσπρα, τα κόκκινα και τα μπλε που γέμιζαν τα δέντρα, τους δρόμους, τις πλατείες τα καταστήματα και τις αυλές των σπιτιών. Περίμενα τις μουσικές από το πιάνο, την κιθάρα και το βιολί που έπαιζε ο πατέρας μου.
Περίμενα το τραγούδι της μαμάς μου.
Περίμενα τις μυρωδιές από βούτυρο, κανέλλα και μαρμελάδα πορτοκάλι. Περίμενα τα παραμύθια της γιαγιάς και χωνόμουν στο δικό της κρεβάτι που ήταν πάντα πιο ζεστό.Περίμενα τα χαμόγελα και τις ευχές των αγαπημένων μου, γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Ευχές που έπεφταν σαν βροχή και με ένα μαγικό τρόπο έδιωχναν το κακό που πολλές φορές, τρύπωνε μέσα στο καλό.
Περίμενα να φύγει ο παλιός ο χρόνος, να έρθει ο νέος και εγώ να μεγαλώσω πιο γρήγορα. Και όταν μεγάλωσα, περίμενα να βρω έναν τρόπο να παραμείνω παιδί.
Θαρρώ πως τον βρήκα. Μπήκα στα παραμύθια και τα γέμισα με μουσικές και όνειρα. Σε δύσκολες μέρες, τα Χριστούγεννα μπορούν να είναι πάντα γιορτινά.Γιατί έχουν το δικό τους αστέρι, που μπορεί να περιμένει τις δικές μας ευχές».
Η Μαριβίτα Γραμματικάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική (βιόλα) με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Ισμήνης Κάρτερ. Το 1983 διορίστηκε στην ορχήστρα του Γ΄ προγράμματος της ΕΡΤ. Το 1993 έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Από το 2002 έως το 2013 δίδαξε βιόλα στο Ωδείο Αθηνών. Από το 2013 διδάσκει βιόλα στο Αττικό Ωδείο. Παράλληλα με τη μουσική της πορεία, ασχολήθηκε από το 1983 μέχρι το 1990 με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων παιδικών εκπομπών για την ελληνική τηλεόραση. Έχει γράψει παραμύθια και θέατρο για παιδιά. Τον Φεβρουάριο του 2015 δημιούργησε το βιωματικό εργαστήριο μουσικού παραμυθιού "Κόκκινη κλωστή τραγουδά ένα βιολί", όπου διδάσκει σε μαθητές δημοτικού αλλά και σε εκπαιδευτικούς την τέχνη του παραμυθιού και της μουσικής ως μέσο επικοινωνίας και δημιουργίας. Παράλληλα με την μουσική της πορεία, ασχολήθηκε από το 1983-1990 με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων στην παιδική εκπομπή «Ο κόσμος της μουσικής» για την Ελληνική τηλεόραση δίπλα στην Φραγκίσκη Καρόρη. Έγραφε επίσης τα κείμενα και έκανε την παρουσίαση του μουσικού παιχνιδιού «Άσπρο- Μαύρο». Έχει παρακολουθήσει τέσσερις κύκλους δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ με τους: Ελένη Σβορώνου (παιδικό παραμύθι) Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Μισέλ Φάις (μυθιστόρημα) Ανδρέα Στάικο(θέατρο).Παραμύθια της που έχουν εκδοθεί είναι:
«Το νησί της Αρμονίας» (2003 Εκδόσεις «Δυναμική της επιτυχίας»)
«Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα» (2007 Εκδόσεις Διάπλαση)
«Το μπλε κοχύλι» (2009 εκδόσεις Καλέντη)
«Το αστέρι του γίγαντα» (2012 εκδόσεις Καλέντη)
«Το μαγικό βιολί» (2013) Μεταφορά του θεατρικού έργου που γράφτηκε τον Μάιο του 2011 και ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2011-2012 και στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 2013 - 2014.
«Το νησί της χαράς» (2014) και «Η καρδιά του βασιλιά» (2017) από την σειρά οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ με μουσική του Ν. Ξανθούλη. (εκδόσεις Καλέντη). «Το μαγικό βιολί» τον Νοέμβριο του 2013 ήταν υποψήφιο στην βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία παιδικού εικονογραφημένου παραμυθιού.
«Το μαγικό βιολί» (2013) γράφτηκε τον Μάιο του 2011 και ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2011-2012 και στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 2013 - 2014. Το 2012-2013 το ίδρυμα Θεοχαράκη ανεβάζει ως εκπαιδευτική παιδική παράσταση το παραμύθι «Το Μπλε Κοχύλι» με θέμα «Τα παραμύθια χορεύουν» διασκευασμένο για πέντε χορευτές και ένα αφηγητή, σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και μουσική του Γιώργου Περιστέρη.
Το 2014 έγραψε το μουσικό θεατρικό έργο «Μουσικές αταξίες» με μουσική του Νίκου Ξανθούλη στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος του Ωδείο Αθηνών. Το συγκεκριμένο έργο ήταν προτεινόμενη παράσταση προς τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας για την σχολική χρονιά 2014-2015.