- Η καλή νεράιδα της άνοιξης που έλεγαν οι γιαγιάδες μας σαν παραμύθι, ψιθύρισαν οι μισοί, μην πιστεύοντας στα μάτια τους.
- Κατέβηκε επιτέλους απ’ το μοναχικό της δέντρο, ψιθύρισαν οι άλλοι μισοί.
- Η άνοιξη ξαναγυρνά στον όμορφο τόπο σας!, είπε βουρκωμένη η ευαίσθητη
κυρία Μίνα. Η καλή νεράιδα δεν πενθεί πια το χελιδόνι της, το χελιδόνι της
άνοιξης!
Χρήστος Μπουλώτης, Η κυρία Μίνα και η άνοιξη, ζωγραφιές Φωτεινή Στεφανίδη, εκδόσεις Βιβλιοδιάπλους 2020, σελ. 22-24. Κι ο τόπος που έχασε την άνοιξη και την ξαναβρήκε χάρη στην κυρία Μίνα και στα παιδιά, είναι ο Οξύλιθος της Εύβοιας.
Η φίλη του σχολείου μας, η ζωγράφος και συγγραφέας Φωτεινή Στεφανίδη μας έστειλε τις ευχές της για την άνοιξη για να φτερουγίσει η ελπίδα, η χαρά και το φως, και να χαρούμε τα εαρινά τιτιβίσματα παιδιών και πουλιών.
Ήρθε ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθισε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη ν' ανθίσεις.
Οι γυναίκες περίμεναν στα κατώφλια που ήταν πέτρινα ή τσιμεντένια ασβεστωμένα με φροντίδα, κι έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, στάρι. Τα παιδιά πάλι μοίραζαν τις ασπροκόκκινες κλωστές για το λαιμό, τον καρπό, το δαχτυλάκι των κοριτσιών κυρίως, για να μην τα κάψει ο ήλιος του Μάρτη και να είναι όμορφα και ροδαλά τη Λαμπρή. Την ασπροκόκκινη κλωστή την έβγαζαν μόλις έβλεπαν το πρώτο χελιδόνι. Ένα μαγικό έθιμο λατρείας προς τη φύση. Κάντε το, παιδιά, μαζί με τη δασκάλα σας. Και θα νιώσετε να πετάτε στην ομορφιά, μέσα από την καρδιά σας στον έβδομο ουρανό κι ακόμα πιο ψηλά, εκεί που πετάνε τα χελιδόνια όταν διανύουν τα χιλιάδες χιλιόμετρα κι έρχονται εδώ (μεγάλη μας τιμή) να φτιάξουν τις φωλιές τους. Ακόμα ευτυχώς".