Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που αναπτύσσουμε στη Γ΄ Γυμνασίου σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού οι μαθητές μας θα παρακολουθήσουν μία, δεύτερη κατά σειρά, εκδήλωση την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου ώρα 12:00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Σχολείου. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να βρεθεί κοντά μας ο κ. Γεώργιος Π. Πατρινός, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής και Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. |
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του καθηγητή Γ. Π. Πατρινού:
Ο κ. Γεώργιος Παν. Πατρινός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής και Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2010 εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ομάδα εμπειρογνωμόνων φαρμακογονιδιωματικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) στο Λονδίνο. Επίσης είναι επισκέπτης Τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και του Πανεπιστήμιου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Αμπού Ντάμπι.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται των εφαρμογών της φαρμακογονιδιωματικής σε ψυχιατρικά νοσήματα και στις αιμοσφαιρινοπάθειες, στην διαλεύκανση του μηχανισμού αποσιώπησης της έκφρασης των εμβρυϊκών σφαιρινικών γονιδίων του ανθρώπου και στην συσχέτιση γονοτύπου-φαινοτύπου σε κληρονομικά νοσήματα. Επίσης η ερευνητική του ομάδα έχει σημαντικό ρόλο διεθνώς στην ανάπτυξη γενετικών βάσεων δεδομένων για την καταγραφή της γενετικής ποικιλομορφίας διαφόρων πληθυσμών, ενώ από το 2009 δραστηριοποιείται ενεργά στο ερευνητικό πεδίο της Γονιδιωματικής και Δημόσιας Υγείας για την καταγραφή της απήχησης και της κατανόησης της Γενετικής και εξατομικευμένης ιατρικής.
Ο κ. Πατρινός έχει πάνω από 160 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών συγγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ξενόγλωσσου βιβλίου «Molecular Diagnostics», που εκδίδεται από την Academic Press, στην 2η έκδοσή του, το οποίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοδικών. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της Human Genome Variation Society, ενώ είναι μέλος διαφόρων ευρωπαϊκών και διεθνών επιτροπών αξιολόγησης. Έχει δώσει πολλές ομιλίες ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και τα ερευνητικά του προγράμματα έχουν τύχει χρηματοδότησης άνω του 6 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως από ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.