Με θερμά λόγια ο Αθανάσιος - Μελέτιος Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μαθητικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας σε Ελλάδα, Κύπρο και απόδημο ελληνισμό που διοργανώνουν εδώ και 25 χρόνια τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν με παρουσιάσεις τους, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ του ΕΚΠΑ καθώς και ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε ερευνητικά έργα του ΕΚΠΑ. Ειδική αναφορά στη σπουδαιότητα του κορυφαίου αυτού θεσμού έκανε ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου καθηγητής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ.
Η επιστημονική υπεύθυνη των Βιβλιοδρομιών, Ευγενία Μαγουλά, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, υποστήριξε πως σκοπός του θεσμού είναι: «ηπροσέγγιση ενός θέματος σφαιρικά,πολύπλευρα και πολυδιάστατα, η ευαισθητοποίηση σε σύγχρονα θέματα και συνειδητοποίηση της ανάγκης για δράση, η ενδυνάμωση της σχέσης των παιδιών και των εφήβων με το βιβλίο, η ανάπτυξη δεξιοτήτων γραπτού λόγου, ανάγνωση και η κατανόηση, παραγωγή γραπτού, η ανάπτυξη δεξιοτήτων προφορικού λόγου μέσω της συζήτησης, η καλλιέργεια φαντασίας και κριτικής σκέψης, η δημιουργία συνειδητών αναγνωστών/τριών, η πιθανή διασύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα (π.χ. Γεωγραφία, Φυσική, Μελέτη Περιβάλλοντος, Ιστορία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή).
Από την πλευρά του ο κ. Ελευθέριος Γείτονας, Εκπαιδευτικός, Δ/ντής Εκπαιδευτηρίων Γείτονα ευχαρίστησε για την τιμή της πρόσκλησης στο συνέδριο και υπογράμμισε: «Η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την κλιματική κρίση μέσα από την εκπαιδευτική δράση των «ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΩΝ» δικαιώνει τον ΄Ελληνα Ιστορικό, Φιλόσοφο, Βιογράφο, Φιλόσοφο και Δοκιμιογράφο «Πλούταρχο» ο οποίος πίστευε και δίδασκε ότι «το μυαλό κάθε παιδιού δεν είναι απλά ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσουμε, αλλά ένα κερί που πρέπει να ανάψουμε τη φλόγα της γνώσης και της αρετής για να φωτιστεί το ίδιο και για να φωτίσει τους συνανθρώπους του.
Πιστεύω βαθιά, ότι με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις δράσεις όλων μας θα κρατήσουμε αναμμένη τη δάδα για να διαβάζουμετον κίνδυνο του πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή. ΄Ετσι μόνο θα δικαιώσουμε τον Νικηφόρο Βρεττάκο που λέει:«Πρέπει κάποια στιγμή να καλύπτει ο ένας άνθρωπος τον άλλον με φως». Αυτό το φως της βαθιάς γνώσης θα σώσει τον πλανήτη γη και θα μας λυτρώσει από την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή».