Στο διαγωνισμό μετείχαν 272 ομάδες με 1.000 μαθητές από 10 κράτη. Από την Ελλάδα μετείχαν 32 ομάδες μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες Teal, ARJ και Planet των μαθητών/τριων των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα κατέκτησαν την 1η, 2η και 8η θέση αντίστοιχα σε σχέση με τις ομάδες που μετείχαν από όλη την Ελλάδα!
Η Τελετή Απονομής των Βραβείων στους μαθητές είχε αποφασιστεί να γίνει στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 10-11.9.2020, με έξοδα του Συμβουλίου, αλλά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, το Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 10.9.2020.
Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό
Η Ολυμπιάδα για τους φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής συμφωνίας μείζονος κινδύνου (EUR-OPA) του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθεί η γνώση των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τους κινδύνους και τα συναφή προληπτικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν. Η EUR-OPA είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ 25 χωρών της Ευρώπης και των χωρών της Μεσογείου, που λειτουργεί από το 1987. Ο συντονισμός της πρωτοβουλίας έχει ανατεθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ολυμπιάδα συνίσταται σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό γνώσεων στην Αγγλική γλώσσα, σε σχέση με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των συνεπειών των μεγάλων καταστροφών, όπως είναι οι σεισμοί, τα πυρηνικά ατυχήματα, η καταστροφή φραγμάτων, οι τυφώνες, καταιγίδες και χιονοστιβάδες.
Οι μαθητές μας μελέτησαν το αξιόπιστο εκπαιδευτικό υλικό που περιέχεται στη διαδικτυακή πύλη BeSafeNet.net EUR-OPA και απάντησαν σε 50 ερωτήσεις κλειστού τύπου μέσα σε μία ώρα. Επιπλέον, είχαν την υποχρέωση να υποβάλουν μία έκθεση αφιερωμένη σε μια μεγάλη καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας, όπως ήταν η μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι.
Οι φυσικοί κίνδυνοι και τα τεχνολογικά ατυχήματα μπορούν να προκαλέσουν θύματα και μεγάλες οικονομικές απώλειες. Εάν για πολλούς κινδύνους η πρόληψη δεν είναι πάντα δυνατή, η μείωση των συνεπειών τους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παροχής έγκυρων και σαφών πληροφοριών σχετικά με τη φύση, τις αιτίες και τις συνέπειες των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, ιδίως σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Την ευθύνη της προετοιμασίας των μαθητών για την Ολυμπιάδα είχαν η Φυσικός κ. Ελένη Παρασκευοπούλου και η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ειριάννα Κουρή. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!