Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην Πύλο ένα συνέδριο σχετικό με τη βιοηθική στην τεχνολογία (2014 Greek Conference), όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον κάτοχο του βραβείου Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας του 1996, τον Αυστραλό καθηγητή Peter Doherty. Στην ομιλία του τόνισε ότι η επιστήμη γεννήθηκε στην Ελλάδα και ότι πάνω σε αυτές τις γνώσεις δημιουργήθηκε η επιστήμη του σήμερα. Επίσης, ανέφερε ότι το μέλλον της επιστήμης ανήκει σε εκείνους που θα ασχοληθούν με μοντέρνα ερευνητικά αντικείμενα, όπως εκείνα της βιοπληροφορικής,βιοϊατρικής, κ.λπ. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρω μια συνέντευξη για την ιστοσελίδα του Σχολείου μας. |
«Ένιωσα πολύ ενθουσιασμένος και ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Το βραβείο Nobel είναι ένα δίπλωμα στα Σουηδικά, το οποίο δεν μπορούσα να καταλάβω τί έγραφε (γέλιο), και ένα χρυσό μετάλλιο μέσα σε μια θήκη που μου τα έδωσε ο βασιλιάς της Σουηδίας. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή».
- Η πρώτη αντιδραση όταν δεχθήκατε το τηλεφώνημα από την Σουηδική Ακαδημία;
«Ήταν 4μιση το πρωί στην Αμερική και κοιμόμασταν. Στην αρχή νόμισα ότι συνέβη κάτι με τους συγγενείς μας στην Αυστραλία, οι οποίοι μας τηλεφωνούσαν για να μας ενημερώσουν. Το τηλέφωνο σήκωσε η γυναίκα μου και όταν άκουσε ότι με ζήταγαν από την Στοκχόλμη μου το έδωσε πολύ χαρούμενη επειδή κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο».
- Περιμένατε την βράβευσή σας;
«Κατά κάποιον τρόπο ναι, επειδή την περασμένη χρονιά πήραμε ένα εξίσου μεγάλο βραβείο στην Αμερική, το οποίο συνοδεύεται πολλές φορές στο μέλλον από ένα βραβείο Nobel».
- Αλλαξε η καθημερινή ζωή σας μετά την βράβευσή σας;
«Έδωσα πολλές ομιλίες τα επόμενα χρόνια σε πολλές χώρες αλλά η καθημερινότητά μου δεν άλλαξε. Συνεχίζω να εργάζομαι ερευνητικά με τον ίδιο ενθουσιασμό. Γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και έγραψα 4 βιβλία».
- Πόσο σκληρά δουλέψατε για να κερδίσετε το βραβείο;
«Το βραβείο Nobel δίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις για κάποια πολύ μεγάλη ανακάλυψη. Γι' αυτό χρειάζεται τύχη αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να δουλεύεις σκληρά και με πείσμα ώστε να έχεις πιθανότητες να βρεις κάτι εξαιρετικά σημαντικό».