Τη δεύτερη μέρα, επισκεφθήκαμε το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) στη Γενεύη της Ελβετίας, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων στον κόσμο, όπου αρχικά ενημερωθήκαμε από την κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, φυσικό και ερευνήτρια του κέντρου, για τη βασική επιστημονική έρευνα που διεξάγεται εκεί. Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ξεναγηθήκαμε εναλλάξ στην έκθεση και τις επίγειες εγκαταστάσεις του πειράματος ALICE (A Large Ion Collider Experiment), αλλά και στο Κέντρο Ελέγχου του Επιταχυντή CCC (CERN Control Center) και των συστημάτων που τον υποστηρίζουν, από την κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και τον κ. Αλέξη Καλογερόπουλο αντίστοιχα, επίσης φυσικό και ερευνητή του κέντρου.Στη συνέχεια, εκτός επίσημου προγράμματος, χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και ξεναγηθήκαμε από την κ. Χατζηφωτιάδου και συνεργάτες της στον ανιχνευτή ALICE, που βρίσκεται 60m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι διαστάσεις του φαραωνικές, μήκος 28m, πλάτος 18m, ύψος 18m. Όλα τα μέτρα ασφάλειας (δοσίμετρα ακτινοβολίας, κράνη, έλεγχος κατά την κάθοδο και την άνοδο) τηρήθηκαν σχολαστικά από τους υπεύθυνους. Είχαμε την τύχη ο επιταχυντής να βρίσκεται εκτός λειτουργίας αυτή την περίοδο, για συντήρηση και αναβάθμιση της φωτεινότητάς του.
Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις στους ερευνητές, που απαντούσαν πάντα με απλό και κατανοητό τρόπο.
Αργά το μεσημέρι γευματίσαμε στο εστιατόριο του CERN μαζί με ερευνητές του κέντρου και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στη διαδραστική έκθεση «Universe of Particles”, στο κτίριο Globe.
Συνολικά η εμπειρία και τα συναισθήματα ήταν μοναδικά για όλους μας.
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε τη Γενεύη (Palais des Nations, Broken Chair sculpture, Flower Clock, Ile Rousseau, κ.ά.) αλλά και μια σύντομη ξενάγηση στην παλιά πόλη της Γενεύης, (Cathedrale de Saint-Pierre, Place Bourg du Four, κ.ά.) ώστε να μείνει χρόνος και για μια 2ωρη ελεύθερη περιήγηση στο κέντρο της Γενεύης.
Την τρίτη μέρα, επισκεφθήκαμε το ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) στη Grenoble της Γαλλίας, ένα ερευνητικό κέντρο που παράγει ακτίνες Χ εξαιρετικά μεγάλης έντασης και διακριτικής ικανότητας, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία εφαρμογών στη φυσική, τη χημεία, την επιστήμη υλικών, τη γεωφυσική, τη βιολογία, την ιατρική, καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στη φαρμακευτική, τη μικροηλεκτρονική, τα πετροχημικά, κ.ά. Μας υποδέχθηκε και παρουσίασε τις δραστηριότητες του κέντρου ο κ. Yannick Lakaze, Γεωλόγος, υπεύθυνος επικοινωνίας του ESRF. Η παρουσίαση εξαιρετική με αρκετές ερωτήσεις από τους μαθητές μας. Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και ξεναγηθήκαμε από ερευνητές του κέντρου στον επιταχυντή σύγχροτρον, που παράγει τις ακτίνες-Χ, και στους χώρους των πειραμάτων – εφαρμογών με χρήση των ακτίνων-Χ. Η απλότητα, η άνεση και ο ενθουσιασμός των ξεναγών, μας ενθάρρυνε να κάνουμε ερωτήσεις και να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του επιταχυντή και τις εφαρμογές των ακτίνων-Χ.Εξαιρετική η πρόσκληση του κ. Lacaze, να συμμετέχουμε σε ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Λυκείου, όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε πειράματα με την καθοδήγηση ερευνητών του κέντρου από το πρωί έως αργά το απόγευμα. Στο επόμενο ταξίδι μας θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση.
Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε την παλιά πόλη της Grenoble για φαγητό και χαλαρή βόλτα και στη συνέχεια ανεβήκαμε με τελεφερίκ στο Κάστρο της Grenoble (La Bastille de Grenoble). Η θέα προς την πόλη της Grenoble και ακόμη πιο μακριά την κοιλάδα του ποταμού Izer, που διασχίζει την πόλη, είναι μαγευτική και πραγματικά κόβει την ανάσα. Μάλλον το σημείο που βγάλαμε τις περισσότερες φωτογραφίες.
Ακόμη μια επιτυχημένη εκπαιδευτική εκδρομή έφτασε στο τέλος της, για να διεγείρει κάποια άλλη εξίσου ή και περισσότερο πετυχημένη!
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την εξαιρετική συνεργασία με τους καθηγητές τους και μεταξύ τους, αλλά και την άψογη συμπεριφορά τους σε όλους τους χώρους που επισκεφθήκαμε. Τους ευχόμαστε να κοιτάνε πάντα ψηλά! Όριο στα όνειρά τους μόνο ο ουρανός! Το αξίζουν!